Wordfeud: wat is het en hoe speel je het?

Wordfeud is een woordenspel ontwikkelt in 2010 door Håkon Bertheussen. Het spel is vooral populair geworden vanwege het multiplayer karakter waardoor je eenvoudig tegen bekenden en onbekenden kunt spelen. Je kunt ook meedoen aan toernooien om het spel nog competitiever te maken. Het lijkt op Scrabble, maar is op een aantal vlakken substantieel anders. Zo krijg je wel punten voor het maken van woorden en moet je dat doen met de letters die beschikbaar zijn op het bord.

Hoe speel je Wordfeud?

Het bord ziet er ook iets anders uit dan je gewend bent. Zo zie je allerlei gekleurde speciale vakjes met “3W”, “2W”, “3L” en “2L”. Iedere speler krijgt 7 letters waar rechtsonder het aantal punten staat genoemd dat je krijgt als je de letter speelt om een woord te maken op het bord. Als je de letters naar het bord sleept om een woord te maken, zul je rechtsonder het woord in geel het totaal aantal punten zien dat je scoort. Je kunt dus ook spelen met de positionering van de letters om mogelijk meer punten te scoren. Hier spelen ook de speciale vakjes zoals hierboven toegelicht een rol.

Als je ervoor kiest om het woord te spelen zul je het aantal punten ontvangen en tevens nieuwe letters krijgen, aangevuld tot de oorspronkelijke 7 die je had. Linksonder in beeld zie je hoeveel letters je nog in jouw voorraad hebt. Dit wordt steeds verminderd met het aantal letters dat aangevuld moet worden. Je wil dus altijd zoveel mogelijk punten scoren met zo min mogelijk letters.

Als je het woord hebt gespeeld en nieuwe letters hebt gekregen, zal of zullen de andere spelers waar je tegen speelt ook hun beurt krijgen. Zij volgen exact hetzelfde principe. Als je nieuwe letters hebt gekregen, maar tot de conclusie komt dat je geen goede woorden kunt maken, kun je ervoor kiezen om letters te ruilen met je voorraad. Bij ruilen kun je 1 of meerdere letters ruilen voor andere willekeurige letters in je voorraad. Let wel op dat je de letters die je inruilt kwijt bent en je totale beschikbare letters dus minder worden. Je kunt dus mogelijk minder punten scoren. Soms is het echter wel verstandig om letters te ruilen als er echt geen goede woorden te maken zijn.

De gekleurde speciale vakjes?

Zoals hierboven aangegeven bevat het speelbord van Wordfeud gekleurde speciale vakjes met de tekst “3W”, “2W”, “3L” en “2L”. Deze vakjes kun je gebruiken om het puntenaantal van het woord dat je maakt te vergroten. Daarvoor moet je uiteraard wel 1 of meerdere letters op deze vakjes leggen. Hieronder een korte uitleg hoe die vergroting van het puntenaantal uitpakt:

3W: 3x de woordwaarde. Deze zet je vooral in als je een lang woord hebt gemaakt met lastige letters (zoals woorden die beginnen met X of Y) die hoge punten geven.
2W: 2x de woordwaarde. Deze zet je vooral in als je een lang woord hebt gemaakt met lastige letters (zoals woorden die beginnen met X of Y) die hoge punten geven.
3L: 3x de letterwaarde. Gebruik je vooral voor de lastige letters (zoals letters X of Y).
2L: 2x de letterwaarde. Gebruik je vooral voor de lastige letters (zoals letters X of Y).

Verschil Scrabble en Wordfeud?

Grote verschil tussen beide spellen is de grootte van het speelbord en de manier van puntentelling. Dit laatste is dan met name door de gekleurde speciale vakjes.